Bio

Wim Claeys (°1972) is Gentenaar, cabaretier, muzikant en folkzanger. Zijn liefde voor muziek en voor  Gent zit er al van jongs af in. Hij groeide op in een familie waar dialect spreken als een erezaak werd beschouwd en luisterde al vroeg naar de platen van Romain De Coninck en Walter De Buck. Toen hij in 1996 terugkwam na een studie folkmuziek in Zweden richtte hij de band Ambrozijn op. In 2000 richtte Wim het Boombal op, dat als dansfeest op live muziek een nationaal bekend fenomeen werd. Voor zijn carrière als zanger en verteller kreeg Wim in  2015 de Walter De Buckprijs. In 2019 werd hij verkozen tot Strafste Muzikale Gentenaar. Buiten Gent is Wim vooral bekend als cabaretier. Met shows als Zwartzak, over zijn jeugd als zoon van een terdoodveroordeelde collaborateur, of Queens, over zijn leven als alleenstaande papa die 4 puberdochters probeert op te voeden, toert hij doorheen alle provincies.

Ambrozijn

Toen Wim in 1996 terug kwam van een opleiding Volksmuziek in Zweden, richtte hij samen met Tom Theuns en Wouter Vandenabeele de Gentse folkgroep Ambrozijn op.

Samen brachten ze 8 albums uit, waarmee ze 12 jaar lang toerden. Daarnaast had Wim ook nog andere projecten. Het intimistische duo Göze bijvoorbeeld, waar hij samen met Maarten Decombel muziek maakte. Of de internationale folkformatie TREF, waarmee hij in 2012 nog de plaat ‘Dampf’ uit bracht. Wim speelt bovendien niet alleen, hij componeerde ook muziek voor theaterproducties van Theater Taptoe, Jeugdtheater Larf!, Monty Kultuurfaktory en Lucinda Ra.

Leraar Trekzak

Het lesgeven zit Wim in het bloed. Na de humaniora werd hij zowaar leraar wiskunde! Dat noch de leerlingen, noch de wiskunde, noch Wim zelf een traan lieten toen hij na 2 jaar zijn krijtje voorgoed opzij legde, zal niemand verbazen. In de plaats kwam een bescheiden opdracht van 6 uur lesgeven aan Dé Academie van Ieper. Het vak dat Wim onderricht zal evenmin iemand verbazen: diatonische accordeon, oftewel trekzak.

Göze en Tref 

Zijn 2 bands die Wim heeft opgericht. Göze was een duo met gitarist Maarten Decombel. Ze speelden voornamelijk kleinschalige huiskamerconcerten onder het motto ‘Gezellig Onderuit Zonder Elektriek. Speelden, want het duo staat sinds enkele jaren op non-actief wegens de drukke agenda’s van beide muzikanten. Maar telkens ze elkaar zien worden er plannen gesmeed, dus ooit komt het er weer van!

TREF in de woorden van journalist Etienne Bours: is het levende bewijs dat je geen grote bezetting nodig hebt om indrukwekkend te klinken.  En dat accordeonmuziek helemaal niet moet geassocieerd worden met zweterige cafémuziek.  TREF presenteert vier topmuzikanten: de Vlaming Wim Claeys die kennen we van Ambrozijn en als uitvinder/bezieler van het Boombal.  De Waal Didier Laloy wordt door velen beschouwd  als de beste diatonische accordeonist van België. Samen hadden ze als jonge snaken dezelfde begeesterende leraar: de meesterlijke Franse accordeonist Bruno Le Tron, die ze meteen inlijfden bij hun groep.  Aangevuld met Frédéric Malempré, percussionist loodsen ze het publiek van de ene emotie naar de andere, van groovy ethno-ritmes tot ontroerende ballades.  Het ganse pan-Europese klankspectrum wordt gebruikt om hun muziek te schilderen.  En ook nu ontbreekt hun geheime ingrediënt niet: de pittige humor waarmee Claeys en Laloy hun nummers omkaderen.

In 2002 won de groep de Klara’s Muziekprijs voor de beste folkplaat van dat jaar.

Boombal

In 2000 startte Wim met een nieuw groot project: Boombal. Het begon als een zot idee in de achtertuin van één van zijn muziekleerlingen in de Boomstraat, maar het groeide in een paar jaar uit tot een nationaal fenomeen. De Boombal feestjes staan ondertussen bekend de ideale avond om wat folkdanspasjes te placeren, begeleid door live muziek van de bovenste folkplank. In 2008 laat Wim zijn Boombal los en werkt hij aan de verwezenlijking van een andere droom: cabaretier worden.

Gentse Zangstonde

Daarvoor had Wim ook nog een ontmoeting met zijn jeugdheld Walter De Buck. Ze toeren samen met de voorstelling ‘Idool 1900’ langs de culturele centra van Vlaanderen. De ontmoeting met Walter liet zijn sporen na: Wim kreeg de smaak van de Gentse volksliedjes te pakken en trad zonder het zelf goed te beseffen in de voetsporen van de grote voorganger.

Sinds 2009 is hij de gangmaker van De Gentse Zangstonde, een dagelijks moment van samenzang op de Gentse Feesten rond Sint-Jacobs.

In 2013 verschijnt de bundel ‘Gentse Liedjes’, een verzameling van meer dan 100 volksliedjes die in de zangstonde gezongen worden. 

Cabaret.

Wim schreef als cabaretier ondertussen vier soloprogramma’s:

Test Eu Gents (2009)

De Zwanenzang van Karel Waeri (2012)
IJZER(2014)
Zwartzak (2017)
Queens (2021)

Prijs Walter De Buck.

Op de openingsavond van de eerste Gentse Feesten zonder Walter De Buck, in 2015, kreeg Wim uit handen van ere-gouverneur Balthazar en Mia Verstraete, de weduwe van Walter, de Prijs Walter De Buck uitgereikt. Hij werd als muzikant in de bloemetjes gezet omwille van zijn inzet voor het Gentse volkslied.

De Stemband.

In 2015 vond Wim dat het tijd werd om een poging te wagen de rijke Gentse liederenschat door te geven aan de jeugd. Het repertoire van de Stemband beperkt zich tot de Gentse volksliedjes. Een echte beperking is dat niet, want er bestaan ontelbaar veel liedjes in het Gents dialect. De grote klassiekers – In mijn stroatje zijn ’t allemaal komeren, Rosalie, ’t vliegerke,… – worden gezongen naast nieuwe liedjes die voor het koor geschreven worden.

Gents kunnen spreken is GEEN vereiste, dat leren ze wel onder Wim’s bezielende leiding.

In 2018 bracht de Stemband zijn eerste CD uit.
Het koor zong op grote en kleine podia: Gentse Feesten, Vooruit, Copacabana, O’de Gand, de Bijloke…

Je vindt hier hun FB-pag.

Heb je of ken je kinderen uit de lagere school die willen meezingen? Stuur een mailtje!

Deelname is gratis. De Stemband repeteert wekelijks op zaterdag van 11u30 tot 12u30.

Een Schuune Bende.

In januari 2016 kwam Wim’s eerste soloplaat als Gentse fokzanger uit: Een Schuune Bende.

Strafste Gentenaar.

In 2018 wordt Wim voor de eerste keer genomineerd als Strafste Gentenaar in de categorie Cultuur. Een nominatie die hij nipt niet kon verzilveren, maar het jaar nadien is het wel prijs: Wim wordt verkozen tot Strafste Gentenaar 2019 in de categorie Muziek.

In datzelfde jaar wordt hij ook opgenomen in de galerij van de Gentse Handjes, een initiatief van de Gentse Sosseteit die jaarlijks 3 verdienstelijke Gentenaars een ereplaats geeft.

AVS – Es ’t er iets te doen misschien?

Het podiumtalent van Wim is ook de regionale zender AVS niet ontgaan. In 2016 beslissen ze een talkshow uit te zenden tijdens en over de Gentse Feesten met Wim als host. Het programma is waanzinnig populair. Artiesten, organisators, flikken, politici en anderen die iets betekenen op de Gentse Feesten komen aan de tafel zitten waar ze met Wim op zijn ongedwongen en volkse manier boeiende gesprekken voeren.

Boek – Mijn papa was bij de SS.

Zoals de voorstelling ‘Zwartzak’ er gekomen is na Wim’s getuigenis in de Canvasreeks ‘De Kinderen van de Collaboratie’, zo is het boek ‘Mijn papa was bij de SS’ er gekomen na ‘Zwartzak’. In deze voorstelling vertelt Wim het verhaal van zijn jeugd en hoe het was om op te groeien met een papa die gecollaboreerd had. Uiteraard is het onmogelijk om in een 80 min durende vertelling àlles te vertellen. Er kwam vanuit het publiek naar meer achtergrond en duiding. Wim is toen op vraag van uitgeverij Lamberigts & Borgerhoff samen gaan zitten met auteur Tim Van der Mensbrugghe om het boek te schrijven.

Bestel het boek hier.

Wim for Live.

De Gentse Feesten worden jaar na jaar populairder en trekken veel mensen van buiten Gent aan. Op zich een goede zaak, maar er is een keerzijde. Veel organisatoren en programmatoren willen hun publiek een programma aanbieden met nationaal en internationaal bekende artiesten. De podiumplaatsen zijn beperkt, en dat is voor vele lokale artiesten een zure appel. Ze geraken niet aan de bak op hun eigen Feesten. Wim vond het in 2019 tijd om daar iets aan te doen en richtte een nieuwe pleintje in op de Feesten met de ludieke talentenjacht ‘Wim for Live’. Een podium dat openstaat voor lokaal talent, een toog en een enthousiast publiek, meer was er niet nodig voor enkele gezellige en succesvolle avonden.

Meer op Facebook.

QUEENS

Hoe gaat het er aan toe onder het dak van een alleenstaande papa met 4 opgroeiende dochters? Eén dak met daaronder vier Queens en één koning? Of is de koning de nar? Queens is een grappige show vol pogingen om het goed te doen. Gespeeld, gezongen en verteld door Wim Claeys in zijn gekende stijl: joviaal, meeslepend, onnozel en bij wijlen ontroerend.

Meer op “Theater en cabaret”.

Het Spekkenkraam

De Stemband heeft voor de zomer 2021 een nieuwe act:  Het Spekkenkraam.Een leuke kermisattractie waar kinderen spelletjes kunnen spelen voor snoep. Na elke 5de snoep die gewonnen wordt zingt het koor een koor dat aangewezen wordt door het magisch liedjeswiel. Ideale animatie voor buurtfeesten en festivals. Te boeken via bert@cirq.be.

Kijk hier naar ons clipje

Timeloe

css.php