Onemanshow IJZER

cabaretvoorstelling-ijzer-foto

In deze nieuwe cabaretvoorstelling vertelt Wim Claeys het onwaarschijnlijke verhaal van zijn grootvader Fons (links).

1914: De drie broers Fons (18), Edmond (23) en Gust (20) Vandesteene zijn alle drie frontsoldaat aan de IJzer. Alle drie maken ze hun eigen oorlog mee.

Een Groote Oorlog van kleine mensen, van helden en lafaards, van gelukzakken en losers.
Over modder en miserie, over zoveel schrik dat ge het u niet meer aantrekt.
Over niet willen maar toch moeten omdat het uw broer is.
Over Marie, en dat ze zo schoon is dat ge bijna…
Over bleiten van het lachen en andersom.
Over nooit geweten dat bloed naar ijzer smaakt.

IJZER is een pakkend authentiek, bijwijlen hilarisch verhaal. Verteld, gezongen en gespeeld door Wim Claeys. Regie door Mich Walschaerts (Kommil Foo).

 

Het Nieuwsblad schreef deze recensie

 

En hier nog een mooi woordje van Denis Deneulin,

cultuurfunctionaris CC Coloma, Sint-Pieters-Leeuw:

IJZER

Wim Claeys is (nog) geen bekende naam. Jammer want zijn laatste geesteskind IJZER is een pareltje van meesterlijke muzikale vertelkunst. Op een winterse donderdagavond eind 2014 presenteerde hij in het Gentse Trefpunt het onwaarschijnlijke verhaal van zijn grootvader Fons verwikkeld in een Groote Oorlog van kleine mensen, van helden en lafaards, van gelukzakken en losers.

Die avond zat ik al van bij de aanvang op het puntje van mijn stoel omdat deze rasacteur-muzikant alles en iedereen onweerstaanbaar naar zich toe zoog. Twee jaar later tijdens een voorstelling in Ontmoetingscentrum De Merselborre was de man nog beter. De grote zwart-wit familiefoto doordesemd van het familiedrama wordt nog intenser en sappig meeslepend verteld door de authentieke Gentenaar die zijn accordeon met liefde bespeelt.

Een aanrader van formaat voor wie met die vreselijke oorlog 14-18 op een andere manier wil kennismaken dan die van de platgetreden commerciële paden.

Klasse drijft altijd boven ook als een project inhoudelijk wat zwaarder gaat wegen. Maar dat mag geen reden zijn om dit echte verhaal van de drie broers Fons (18), Edmond (23) en Gust (20) Vandesteene, alle drie frontsoldaat aan de IJzer, het grote publiek niet te durven aanbieden.

Binnenkort ga ik voor de derde keer kijken. Ik geniet nu al.

 Denis Deneulin
Cultuurfunctionaris-directeur Cultuurcentrum Coloma – dienst Cultuur, Toerisme & Erfgoed

 

 

Hier vind je de komende speeldata

cabaretvoorstelling-ijzer-info

Boek deze voorstelling
css.php