Ambrozijn

Als Wim Claeys in 1996 terug komt van zijn opleiding Volksmuziek in Zweden, heeft hij de passie voor muziek ernstig te pakken. Samen met kompanen Tom Theuns en Wouter Vandenabeele richt hij de folkband Ambrozijn op. Een half jaar repeteren ze samen met zangtalenten Jo Van Bauwel en Soetkin Collier, daarna is het tijd voor hun eerste optreden in ’t Eynde op 16 januari 1997.

Het sirenegezang van de twee frontdames is helaas van korte duur want in 1998 maken ze plaats voor Ludo Van Deau. De band brengt dat jaar niet alleen hun eerste album ‘Ambrozijn’ uit, ze toeren ook door Vlaanderen met het programma ‘Vanwege Frans Vandevelde’. Dat zorgt voor een topjaar voor Ambrozijn, met 106 optredens in dat ene jaar.

ambrozijn, wim claeys, trekzak

In 1999 maakt Ambrozijn deel uit van het muziekproject ‘Bouquet Garni’, samen met drie andere groepen: De familie De Cauter, Laïs en Fluxus. In 2000 brengt de groep hun tweede album ‘Naradie’ uit bij hun nieuwe label, Virgin Records. In 2003 wordt Ambrozijn door de groep Ngaari Laaw uitgenodigd om mee te gaan op toernee. In Senegal. Door de Sahel! Een onvergetelijke reis van drie weken door de kurkdroge Fouta.

Ondertussen manifesteert Ambrozijn zich ook in verschillende gedaantes. Balbrozijn bijvoorbeeld, een groep die die wisselende bezettingen speelde op onder andere de Boombals die Wim sinds 2000 organiseerde. Balbrozijn legt daarom de focus op een dansrepertoire.
Of Filmbrozijn. Samen met Paul Cassiers startte Wim deze Ambrozijntak om filmsoundtracks te maken. Ze spelen live muziek bij vertoningen van stomme films zoals Girl Shy uit 1924.

ambrozijn, folk, trekzak, wim claeysAls Ludo Van Deau de groep verlaat, vormt Ambrozijn zich om tot een trio met Tom Theuns als zanger-gitarist-songwriter. Het resultaat daarvan is te horen op hun zesde cd ‘Krakalin’. In 2007 bestaat Ambrozijn 10 jaar en besluit het project even stop te zetten. Maar ze gaan eruit in stijl. Samen met 5 gastvocalisten, een ritmesectie en een strijkorkest stellen ze een programma samen dat grasduint in hun 10-jarig repertoire. Ambrozijn neemt met die 22 muzikanten een live-cd op die, hoe kan het ook anders, ‘10’ heet. Een jaar lang wordt er intensief mee getourd voor de band aankomt op het eindpunt. Op 21 december 2007 volgt definitief het laatste optreden in Gent.

Wim als muzikant Ken je Göze al?

css.php