Theater en cabaret

Wim Claeys speelt “Was ’t er iets te doen misschien?”

Wim waagt zich op de Gentse Feesten 2023 aan een nieuw genre: onder de titel ‘Was ’t er iets te doen misschien?’ speelt hij een jaaroverzicht van Gentse Feesten naar Gentse Feesten. Een eindejaarsconference midden in de zomer dus. Wim neemt u mee terug naar het afgelopen jaar. Een jaar waarin hij zelf van alles heeft meegemaakt én een jaar waarin hij elke dag de krant heeft gelezen. Welke trends in Gent zijn hem opgevallen? Hoe goed is Gent bestuurd? Wat weet u nog van de hoogte – of dieptepunten van afgelopen jaar?

Wim speelt zijn gloednieuwe show elke avond van de Feesten om 20u30 in een zaaltje op het Anseeleplein, boven Yügen.

Tickets zijn hier te koop

QUEENS

Hoe gaat het er aan toe onder het dak van een alleenstaande papa met 4 opgroeiende dochters? Eén dak met daaronder vier Queens en één koning? Of is de koning de nar?

Een koning op accordeon, een nar in zijn verhalen, een sloef als het erop aankomt.

Een vader die probeert te begrijpen, te steunen en te sturen maar door zijn dochters resoluut op zijn plaats wordt gezet. Soms op de troon, meestal ernaast.

Queens is een grappige show vol pogingen om het goed te doen.

Tekst en muziek: Wim Claeys

Leyla Deboeck: “De voorstelling Queens was zeer leuk ik heb me echt geamuseerd en dood gelachen.”

Haike Dekock: “Ik vond het een hilarische voorstelling, het was grappig hoe hard wij tieners lijken op het gedrag van zijn dochters.”

Amos Vandenbroeck “Het was een heel grappige show met goeie muziek die voor tieners is gemaakt en over tieners is gemaakt.”

Boek deze show

Mijn papa was bij de SS

Met deze voorstelling maakt Wim Claeys een ‘coming of age’ waarin hij door zijn eigen verleden graaft. Opgegroeid als zoon van een oostfronter en als kind gekneed door het militante Vlaams-nationalisme, blikt de volwassen man met weerzin, loutering en mildheid terug op zijn jeugd. Met zijn ontroerende en grappige vertelling geeft Claeys zich helemaal bloot. De muziek gaat heen en weer tussen traditie en vernieuwing, en versterkt je ervaring. Wim laat het publiek deel worden van een stukje – verwerkte of onverwerkte – vaderlandse geschiedenis en laat zijn vader tot leven komen.

Stefaan Claeys, was 21 toen hij in 1944 ter dood veroordeeld werd door een Belgische rechtbank. De aanklacht: hoogverraad. De straf: den dood met den kogel. Op het moment van zijn veroordeling was hij soldaat in de Waffen-SS en keek hij de dood in de ogen aan het oostfront. Aan beide doodsdreigingen is hij ontkomen. In 1972 kreeg hij er zelfs nog een zoon bij. In deze voorstelling vertelt dat zoontje u met weerzin, loutering en mildheid hoe het was om een SS’er als pa te hebben. Een vader die zijn idealen nooit naast zich heeft neergelegd en fier de vlag met het Berkenkruis droeg, tot het niet meer ging.

Boek deze show

IJzer

cabaretvoorstelling-ijzer-foto

In deze voorstelling vertelt Wim Claeys het onwaarschijnlijke verhaal van zijn grootvader Fons (links).

1914: De drie broers Fons (18), Edmond (23) en Gust (20) Vandesteene zijn alle drie frontsoldaat aan de IJzer. Alle drie maken ze hun eigen oorlog mee.

Een Groote Oorlog van kleine mensen, van helden en lafaards, van gelukzakken en losers.
Over modder en miserie, over zoveel schrik dat ge het u niet meer aantrekt.
Over niet willen maar toch moeten omdat het uw broer is.
Over Marie, en dat ze zo schoon is dat ge bijna…
Over bleiten van het lachen en andersom.
Over nooit geweten dat bloed naar ijzer smaakt.

IJZER is een pakkend authentiek, bijwijlen hilarisch verhaal. Verteld, gezongen en gespeeld door Wim Claeys. Regie door Mich Walschaerts (Kommil Foo). Het Nieuwsblad schreef deze recensie.

cabaretvoorstelling-ijzer-info

Boek deze show

De Zwanenzang van Karel Waeri

… over het machtige leven en de mysterieuze dood van een groot liedjesschrijver (1m54) Wim Claeys kruipt in de huid van de Gentse liedjesschrijver Karel Waeri. Van een jeugd in armoede, over een rijke periode als volkszanger, tot een mysterieuze dood, zie je Karel Waeri – 150 jaar later – opnieuw ten tonele verschijnen om zijn levensverhaal te vertellen. Waeri zong politiek geëngageerde liederen, waarin hij de schrijnende armoede van de arbeiders in Gent aanklaagde, maar ook heel grappige, ontspannende liedjes. Hij was ook berucht om zijn “vetjes”, dubbelzinnige en ondubbelzinnige vuile liedjes die later op de avond werden gezongen. Wim Claeys vertelt via het verhaal van Gentenaar Karel Waeri ook het universele verhaal van armoede en uitbuiting, het verhaal van de arbeider in de 19de eeuw en hoe die met stugge opstandigheid en bijtende humor zijn juk heeft kunnen afwerpen. Regie: Mich Walschaerts (Kommil Foo)

PERS: 

De Standaard: Deze zwanenzang is een hartverwarmende ode met ruimte voor een lach en een traan. De tijden en zeden zijn dan misschien veranderd, maar meer dan een eeuw na datum zingt het publiek in de Minard nog steeds uit volle borst mee.  Liv Laveyne

De Gentenaar: Wim Claeys brengt op een levendige en toch sobere manier Waeri tot leven, met op de achtergrond de 19de-eeuwse fabrieksstad Gent.  Door zijn oprechte, ongekunstelde stijl is het alsof Waeri daar voor je staat.  Hij maakt van Waeri niet de harde militant, maar een muzikant, een spotvogel en een liedjesmaker met een gevoelige dichtersziel en een hart voor de kleine man.

Uksels.blogspot.be: In die eerder minimalistische aanpak herkenden we alvast de hand van Mich Walschaerts, een van de Kommil Foo-broers. Hij slaagde er als coach in om van de muzikant Wim Claeys ook een acteur te maken. Eén die de humor die hem eigen is, durft te combineren met gedoseerde ontroering. Waeri was daar ook een virtuoos in, al bediende hij zich in zijn liedjesteksten net zo graag van bijtend cynisme en een vleugje ironie.

De Standaard gaf op 12 december 2013 een waardering van 4 sterren voor de cd die Wim ter gelegenheid van deze voorstelling maakte.

Een greep uit de reacties:

“Iedereen zou dit moeten zien!” (Daniël Termont – burgemeester)

 “Wree wijs” (Luc De Vos – Gorki)

“Wat hier te zien is, is zéér, zéér goed” (Bob De Moor – acteur)

“Hartverwarmend, ontroerend, prachtig muzikaal vertolkt” (Helder – muzikant)

Boek deze show

Nacht van de Vuile Liedjes

De Gentse volksliedtraditie is een reus met vele gezichten: Er zijn de sociaal geëngageerde liederen, er zijn de kluchten, er zijn carnavalsliedjes, straatliederen, filosofische liederen, noem maar op. Maar Gent zou Gent niet zijn als er ook geen schat aan dubbelzinnige en ronduit scabreuze liederen zou zijn.

Tijdens de Nacht van de Vuile Liedjes gunt Wim het publiek een inlijk in de onderste lade van de Gentse liedjeskast. Een show vol vuile, vette, vurte, schunnige, politiek incorrecte liedjes van Karel Waeri, van Wim zelf, geleerd op café of op straat.
Allemaal gelardeerd en gemarineerd in een plakkerig boeltje van vuile moppen.

Niet voor zuurpruimen, azijnpissers en teergevoelige zieltjes.

Wim speelt deze show één keer per jaar, nl op de Gentse Feesten op 20 juli om 22u30 in de Minard. Klik hier voor tickets.

Boek deze show

Gentse Liedjes en Verhalen

Aan te vullen.

Boek deze show

css.php