Göze

Göze, een rare naam? Niet als je weet dat het een acroniem voor ‘Gezellig Onderuit Zonder Elektriek‘ is! Al is dat misschien ook een rare naam. Het is in ieder geval al jaren de dekmantel voor de muzikale avonturen van Wim Claeys en zijn partner in crime Maarten Decombel. Hun muziek komt het best tot hun recht in intieme huiskamers. Ze spelen intense intrumentele nummers die ze combineren met een droge presentatie.

En dat wordt blijkbaar gesmaakt, want hun debuutcd ‘Gezellig Onderuit Zonder Elektriek’ blijft niet onopgemerkt. Radio 1 en de Europese folksite folkworld.de rekenen ze bij de beste folkcd’s van 2004. De daaropvolgende toer gaat langs de belangrijkste folkfstivals van België tot de wereldtentoonstelling in Japan. Het Gözeduo gaat al snel op zoek naar muzikale zielsverwanten en komt al snel terecht bij talenten als zangeres Olle Geris, die haar stem voor een paar nummers leent. In 2005 vormt Göze even een kwartet met Franse folkies Gilles Chabenat en Frédéric Paris om samen de cd ‘Live en Flandre’ op te nemen.

En het duo blijft maar uitbreiden, want later vormen ze ook een kwintet waarmee ze folkbals afschuimen en dansmuziek spelen. In die twee jaar tijd groeit het kwintet uit tot een eigen groep, Harakiwi.

Ondertussen gaan Wim en Maarten terug naar de intiemere sfeer waarmee ze begonnen. Zoveel mogelijk emoties opwekken met zo weinig mogelijk noten en pure muziek in kleine kamers brengen. Ze brengen in 2008 een tweede album uit die de liefde in al haar grillige facetten omvat, van de prille euforie over de knagende twijfel tot het verdriet om de botte afwijzing. Kortom: muzikale zalf voor de ziel naast uitbundige dansen op één en dezelfde cd: ‘Quand on est bien amoureux‘. De plaat wordt uitgebreid voorgesteld, goed onthaald in de pers en een succesvolle toernee volgt.

Wim als zanger Ken je Tref al?

css.php