Wim Claeys (°1972) is Gentenaar, cabaretier, muzikant en folkzanger.
Zijn liefde voor muziek en Gent zit er al van jongs af in. Hij groeide op in een familie waar dialect spreken als een erezaak werd beschouwd en luisterde al vroeg naar de platen van Romain De Coninck en Walter De Buck.
Ambrozijn
Toen Wim in 1996 terug kwam van een opleiding Volksmuziek in Zweden, richtte hij samen met Tom Theuns en Wouter Vandenabeele de Gentse folkgroep Ambrozijn op.
Samen brachten ze 8 albums uit, waarmee ze 12 jaar lang toerden. Daarnaast had Wim ook nog andere projecten. Het intimistische duo Göze bijvoorbeeld, waar hij samen met Maarten Decombel muziek maakte. Of de internationale folkformatie TREF, waarmee hij in 2012 nog de plaat ‘Dampf’ uit bracht. Wim speelt bovendien niet alleen, hij componeerde ook muziek voor theaterproducties van Theater Taptoe, Jeugdtheater Larf!, Monty Kultuurfaktory en Lucinda Ra.
Boombal
In 2000 startte Wim met een nieuw groot project: Boombal. Het begon als een zot idee in de achtertuin van één van zijn muziekleerlingen in de Boomstraat, maar het groeide in een paar jaar uit tot een nationaal fenomeen. De Boombal feestjes staan ondertussen bekend de ideale avond om wat folkdanspasjes te placeren, begeleid door live muziek van de bovenste folkplank. In 2008 laat Wim zijn Boombal los en werkt hij aan de verwezenlijking van een andere droom: cabaretier worden.
Gentse Zangstonde
Daarvoor had Wim ook nog een ontmoeting met zijn jeugdheld Walter De Buck. Ze toeren samen met de voorstelling ‘Idool 1900’ langs de culturele centra van Vlaanderen. De ontmoeting met Walter liet zijn sporen na: Wim kreeg de smaak van de Gentse volksliedjes te pakken en trad zonder het zelf goed te beseffen in de voetsporen van de grote voorganger.
Sinds 2009 is hij de gangmaker van De Gentse Zangstonde, een dagelijks moment van samenzang op de Gentse Feesten rond Sint-Jacobs.
Cabaret.
Wim schreef als cabaretier ondertussen drie soloprogramma’s: Test Eu Gents (2009), De Zwanenzang van Karel Waeri (2012) en IJZER (2014) Hij werd daarbij telkens gesteund en gecoached door Mich Walschaerts van Kommil Foo. Deze onemanshows waren voltreffers op de Gentse Feesten en trokken uitverkochte zalen.
Momenteel toert Wim met zijn voorstelling IJZER door de Vlaamse culturele centra en werkt hij aan zijn volgende avondvullende show ZWARTZAK. In deze voorstelling gat het over zijn eigen jeugd, als zoon van een collaborateur.
Prijs Walter De Buck.
Op de openingsavond van de eerste Gentse Feesten zonder Walter De Buck, in 2015, kreeg Wim uit handen van ere-gouverneur Balthazar en Mia Verstraete, de weduwe van Walter, de Prijs Walter De Buck uitgereikt. Hij werd als muzikant in de bloemetjes gezet omwille van zijn inzet voor het Gentse volkslied.
Een Schuune Bende.
In januari 2016 kwam Wim’s eerste soloplaat als Gentse fokzanger uit: Een Schuune Bende.
De Stemband.
Is wIm’s jeugdkoor dat Gentse volksliedjes zingt, in het dialect uiteraard. Je vindt hier hun FB-pag.
Wim in het lang
Ah, u wil het hele verhaal? Geen probleem, komt eraan.