22 jan. 2016
Rudy Tollenaere
“Walter heeft mij overtuigd om zanger te worden”
Hij is bekend van zijn trekzak, en van de dagelijkse Gentse zangstonde tijdens de Gentse Feesten aan Sint-Jacobs. Nu heeft Wim Claeys, muzikant in hart en nieren, een nieuwe cd klaar. Op Een Schuune Bende verzamelt hij zijn favoriete Gentse volksliedjes. “Het is misschien wat overdreven om te zeggen dat dit echt mijn favoriete nummers zijn”, vertelt Wim Claeys. “Het is veeleer een eerste bloemlezing uit de grote Gentse liederenschat. Het is onvoorstelbaar wat hier aan volksliedjes te vinden is. Ik heb er al meer dan duizend verzameld. En je hebt er in soorten: die van Karel Waeri, die van Walter De Buck, de liedjes uit de café chantant, de straatliedjes, de revueliedjes, en sinds Biezebaaze, Nie Neute en Jawadde ook de Gentse rockliedjes. Er zijn er zo veel, en ze zijn zo mooi. Dat bracht mij bij de titel Een Schuune Bende.”
Vorig jaar, op de openingsdag van de Gentse Feesten, kreeg Claeys uit handen van gewezen gouverneur Herman Balthazar en Walters weduwe Mia de eerste Prijs Walter De Buck donde consigo viagra sin receta. Balthazar loofde Claeys toen voor de manier waarop hij het volkslied “op een vernieuwde manier en met veel enthousiasme laat voortleven”. Claeys: “Ik was zeer ontroerd, ik wist echt van niets. Het beeldje, dat Wlater gemaakt heeft, staat op een prominente plaats in mijn living.” Burgemeester Daniël Termont heeft Claeys al bestempeld als de opvolger van De Buck. Met Een Schuune Bende wil de zanger alvast het Gentse volkslied de eer geven die het verdient. “Ik was jarenlang een pure accordeonist. In de groepen waar ik speelde, waren niet echt mogelijkheden om te zingen. Het was Walter De Buck die me ooit aanspoorde om zelf te zingen. Hij vond dat ik mij net als hijzelf en Karel Waeri op de Gentse volksliedjes moest gooien. En dat heb ik dus gedaan.”
Claeys maakte al een cd en een concertreeks met liedjes van Karel Waeri. “Dat was een eerste aanzet, maar op Een Schuune Bende ga ik verder. Nu heb ik echt gekozen voor de nummers die zeer dicht bij mij aanleunen. Ik wil echt aan het publiek tonen dat ik de volgende zanger van Gentse volksliedjes wil zijn.” Naast twee nummers van Walter De Buck, waaronder Liedje van de Zonne, staan op Een Schuune Bende de Gentse traditionals Visserkes van de Leie en Veugelmort, alsook het minder bekende Witte Donderdag, een oud bedelliedje van Felix Van Eeckhoutte. Met Zoesewille en Een Schuune Bende zet Claeys ook een paar eigen nummers op zijn cd. Uiteraard zingt Claeys alle nummers in het Gents. “Maar niet in het platste platste Gents. Want met Een Schuune Bende wil ik dan wel het Gentse volkslied in ere houden, tegelijk wil ik als folkmuzikant een plaat afleveren die kan worden gesmaakt door de folkliefhebbers.”