Het ontstaan van de Gentse Zangstonde

Wim Claeys is opgegroeid met muziek en de klassiekers van Gentse volkszangers Karel Waeri en Walter de Buck, maar vanaf 2009 begon de goesting om die nummers zelf te spelen heel groot te worden. Tijdens die editie van de Gentse Feesten organiseert Wim voor het eerst een ‘Gentse Zangstonde’, een dagelijks moment van massa-samenzang op het Sint-Jacobsplein. Hij brengt oude volksliedjes en zweept het publiek als geen ander op om hun kelen open te trekken voor ze de nacht in duiken.

De terugkeer van het zangboekske

Wie de oude en vaak vergeten teksten niet kent, hoefde zich vanaf 2011 geen zorgen te maken, want de krant De Gentenaar schoot te hulp door 8000 boekjes te drukken vol straatliedjes, revueliedjes, volksliedjes, aftelrijmpjes of vetjes. Bestel je eigen Gentse zangboekske hier met meer dan 100 oude Gentse liedjes.

Verhuis naar de Vooruit

Wim spit het rijke Gentse liedjesrepertoire uit op zoek naar de pareltjes die ook na al die jaren nog onweerstaanbare meezingers zijn. En met resultaat, want de Gentse Zangstondes groeien uit tot een tradtitie op de Gentse Feesten. Ook Wim heeft de smaak stevig te pakken, want hij besluit om na de Feesten een maandelijks terugkerend evenement van de Zangstondes te maken. De eerste versies zijn telkens op een andere locatie, maar in 2013 vindt Wim een vaste stek in de Vooruit. Daar houdt hij elke laatste zondag van de maand een massa-samenzang, vaak met een speciale muzikale gast en een jeugdorkest. Jong en oud zakken af naar de Vooruit om op zondag samen te zingen en te aperitieven. Wie de liedjesteksten niet kent, moet zich geen zorgen maken.

Bekijk hier de datum van de volgende zangstonde.

Wil je Wim boeken? Bekijk alle data

css.php